Skip to main content
Vascular Anomaly

ناهنجاری‌های عروقی

ناهنجاری‌های عروقی خال‌های مادرزادی هستند که از رگ‌های خونی تشکیل شده‌اند که به درستی رشد نکرده‌اند. این توده‌ها می‌توانند باعث مشکلات عملکردی یا زیبایی شوند و ممکن است از شریان‌ها، سیاهرگ‌ها، مویرگ‌ها، عروق لنفاوی یا ترکیبی از اینها تشکیل شده باشند.
در حالی که بسیاری از ناهنجاری‌های عروقی در بدو تولد وجود دارند، برخی دیگر تا اواخر زندگی کودک ظاهر نمی‌شوند، حتی در سال‌های نوجوانی ناهنجاری‌های عروقی شایع هستند، برخی از تومورهای عروقی مانند همانژیوم در ۱ از هر ۱۰ تولد کامل رخ می‌دهد.

ناهنجاری‌های عروقی به دو دسته اصلی تومورهای عروقی و ناهنجاری‌های عروقی دسته‌بندی می‌شوند. اگرچه این ضایعات اغلب بسیار شبیه به هم هستند اما نیاز به روش‌های درمانی متفاوتی دارند.

انوع
تومورهای عروقی

انواع زیادی از تومورهای عروقی وجود دارد. اکثریت خوش خیم هستند. شایع‌ترین نوع تومورهای عروقی همانژیوم‌های نوزادی هستند که معمولاً بین ۶ تا ۱۲ ماه رشد می‌کنند و سپس شروع به کوچک شدن می‌کنند.
شماره ۱

همانژیوم

کودک و مادرزادی
شماره ۲

گرانولوم‌های پیوژنیک

همانژیوم مویرگی لوبولار
شماره ۳

گلومانژیوم

تومور سلول گلوموس
شماره ۴

سارکوم کاپوزی

شماره ۵

آنژیوسارکوم

شماره ۶

همانژیواندوتلیوم کاپوزیفرم

Hemangioendotheliomas

انواع
ناهنجاری‌های عروقی

ناهنجاری‌های عروقی در بدو تولد وجود دارند، اگرچه ممکن است تا چندین سال آشکار نباشند. آنها اغلب بر اساس نوع رگ خونی که بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرد نامگذاری می‌شوند.
شماره ۱

ناهنجاری‌های عروقی مویرگی

لکه‌های پورت واین، لکه‌های شرابی و ماه گرفتگی
شماره ۲

ناهنجاری‌های شریانی

شریان‌های غیر طبیعی
شماره ۳

ناهنجاری‌های وریدی

وریدهای غیر طبیعی
شماره ۴

ناهنجاری‌های شریانی وریدی

AVM
شماره ۵

ناهنجاری‌های لنفاوی

لنفاوی غیر طبیعی یا عروق لنفاوی، که می‌تواند منجر به بزرگ شدن کیست‌های لنفاتیک شود
شماره ۶

آنژیوم عنکبوتی

Spider Angioma - شریان‌هایی که روی سطح پوست با یک نقطه قرمز مرکزی و شاخه‌های بیرونی ظاهر می‌شوند
شماره ۷

آنژیوفیبروم

برجستگی‌های صورتی و برجسته پوستی که در بیماران مبتلا به توبروسکلروزیس دیده می‌شود، که قبلا آدنوم سباسئوم نامیده می‌شد
شماره ۸

ناهنجاری‌های ترکیبی پیچیده

گاهی اوقات همراه با سندرم ژنتیکی که خودشان به ۶ دسته تقسیم می‌شوند.

انواع
ناهنجاری‌های ترکیبی پیچیده

شماره ۱

سندرم استورج وبر

Sturge Weber Syndrom - لکه شراب پورت در یک سوم فوقانی صورت، با درگیری چشم و سیستم عصبی مرکزی
شماره ۲

سندرم کلیپل-ترنای

Klipple - Traunay Syndrom - مویرگ‌ها، سیاهرگ‌ها و غدد لنفاوی غیر طبیعی با رشد بیش از حد ناحیه درگیر بدن
شماره ۳

سندرم پارکز وبر

Parks Weber -لکه شراب پورت با ناهنجاری شریانی وریدی و رشد بیش از حد ناحیه درگیر بدن
شماره ۴

تلانژکتازی هموراژیک ارثی

ممکن است خونریزی بینی و گوارشی از عروق کوچک ایجاد شود
شماره ۵

سندرم CLOVES

مجموعه‌ای از شرایط که ممکن است شامل رشد بیش از حد لیپوماتیک مادرزادی، ناهنجاری‌های عروقی، خال‌های اپیدرمی و ناهنجاری‌های ستون فقرات باشد
شماره ۶

سندرم پروتئوس

ناهنجاری‌های عروقی و رشد بیش از حد اعضای بدن
بیمارانی که با ناهنجاری‌های عروقی مراجعه می‌کنند، مراقبت‌های چند رشته‌ای دریافت خواهند کرد تا از درمان هماهنگ برای همه علائم خود اطمینان حاصل شود.

علل بروز ناهنجاری‌های عروقی

ناهنجاری‌های عروقی ناشی از اختلال در رشد عروقی است. این اختلالات در طول رشد منجر به افزایش تعداد رگ‌های خونی پیچ خورده و بزرگ شده در یک مکان می‌شود. اکثر ناهنجاری های عروقی بدون سابقه خانوادگی رخ می‌دهند و ارثی نیستند. با این حال، اشکال نادری وجود دارد که ارثی هستند. نقایص ژنتیکی در چندین مورد از این شرایط شناسایی شده است. اگر مشکوک به یک بیماری ژنتیکی باشد، ارزیابی فرزند شما ممکن است شامل مشاوره با متخصص ژنتیک و آزمایش ژنتیک باشد.

علائم و نشانه‌های بیماران ناهنجاریهای عروقی

علائم و نشانه های ناهنجاری عروقی به نوع ناهنجاری کودک شما بستگی دارد.
ناهنجاری‌های عروقی می‌تواند باعث:

  • درد
  • تورم
  • خون ریزی
  • عفونت
  • انسداد
  • زخم
  • بد شکلی یا رشد بیش از حد ناحیه درگیر، به ویژه در اندام‌ها، دست‌ها و پاها
  • بسته به محل ناهنجاری، آنها همچنین می‌توانند با رشد غیر طبیعی قسمت آسیب دیده بدن همراه باشند.

ناهنجاری‌های عروقی در طول زندگی فرد وجود دارد و به آرامی متناسب با رشد کودک شما رشد می‌کند. تغییرات هورمونی در دوران بلوغ ممکن است باعث رشد این ضایعات شود. همچنین ممکن است به دلیل ضربه یا عفونت بزرگتر شوند.

ناهنجاری‌های عروقی سطحی، آنهایی که در سطح پوست رخ می‌دهند - اغلب صورتی، قرمز، آبی یا بنفش هستند. ناهنجاری‌های عمیق‌تر ممکن است تغییر رنگی در پوست نشان ندهند. در هر دو مورد، تورم ناحیه آسیب دیده ممکن است قابل مشاهده باشد.

ناهنجاری‌های عروقی می‌تواند باعث ایجاد درد در نواحی حساس مانند پاها و دست‌ها شود که می‌تواند راه رفتن و حرکت دست را مختل کند.

ناهنجاری‌ها همچنین ممکن است باعث تورم و بزرگ شدن بازوها، پاها و اندام تناسلی شوند. ناهنجاری‌های صورت می‌تواند باعث تورم یا انحراف صورت یا تورم زبان و مشکلات در صحبت کردن شود.

تشخیص ناهنجاری‌های عروقی

اکثر ناهنجاری های عروقی را می توان با یک تاریخچه سلامت کامل و معاینه فیزیکی تشخیص داد.

تست های تصویربرداری می توانند اطلاعات بیشتری در مورد میزان ناهنجاری ارائه دهند و به تایید تشخیص کمک کنند. این آزمایش‌ها همچنین می‌تواند به پزشک کودک شما کمک کند تا تشخیص دهد که او چه نوع ناهنجاری عروقی دارد. سونوگرافی و MRI معمولاً مورد استفاده قرار می گیرند، اما آنژیوگرافی یا سایر مطالعات تصویربرداری نیز ممکن است توصیه شود.

همچنین می توان از توده بیوپسی کرد، اما به ندرت برای تشخیص ناهنجاری به این کار نیاز است

اگر این ناهنجاری باعث ایجاد درد یا ناراحتی در کودک شما نمی شود و در عملکرد او اختلال ایجاد نمی کند یا عوارض دیگری ایجاد نشده است، ممکن است نیازی به مداخله نباشد.

درمان اولیه برای ناهنجاری های مشکل ساز لنفاوی و وریدی اغلب اسکلروتراپی است. این شامل تزریق ضایعه با ماده ای است که برای کوچک کردن ضایعه طراحی شده است. همچنین ممکن است برای ضایعات حجیم نیاز به عمل جراحی (برداشتن بخشی از ضایعه) باشد. ناهنجاری‌های پیچیده همچنین ممکن است با داروهایی مانند راپامایسین، یک داروی سرکوب‌کننده سیستم ایمنی که توانایی کنترل رشد رگ‌های خونی را نیز دارد، با موفقیت مدیریت شوند.

درمان ناهنجاری های شریانی وریدی اغلب دشوار است زیرا ممکن است پیشرفت زیادی داشته باشد و میزان عود بالایی داشته باشد. درمان می تواند شامل آمبولی از طریق آنژیوگرافی و برداشتن جراحی باشد. مداخله بر اساس اندازه و محل ضایعه، سن کودک و مرحله ضایعه تعیین می شود.

برخی از تومورهای عروقی (مانند همانژیوم) به درمان با داروها پاسخ می‌دهند که ممکن است شامل کورتیکواستروئیدها یا مسدودکننده‌های بتا یا در موارد نادرتر، داروهای شیمی‌درمانی باشد.

برخی از تومورهای عروقی ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. به عنوان مثال همانژیوم هایی که به طور کامل کوچک نمی شوند را می توان با جراحی کاهش داد یا به طور کامل حذف کرد. هر گونه رگ خونی کوچک باقی مانده در پوست (تلانگکتازی) را می توان با لیزر رنگی پالس درمان کرد.

هنگام در نظر گرفتن مداخله جراحی برای هر ناهنجاری عروقی، اسکار یا تغییر شکل بعد از عمل با ظاهر قبل از عمل ناهنجاری سنجیده می شود.

چشم انداز بلند مدت

تشخیص صحیح در تعیین چشم انداز بلند مدت کودکان مبتلا به ناهنجاری های عروقی بسیار مهم است.

در بسیاری از موارد، هنگامی که یک تومور عروقی مانند همانژیوم کوچک شود، دوباره رشد نخواهد کرد - پسرفت دائمی است. با این حال، تا 30 درصد همانژیوم ها به طور کامل کوچک نمی شوند. در این موارد، کودکان ممکن است توده‌های بافت نرم، شلی پوست و عروق خونی داشته باشند. هر گونه بافت چربی باقیمانده یا تغییر رنگ پوست روی پوست را می توان در صورت نیاز با جراحی یا لیزر درمانی برطرف کرد.

برخلاف تومورها، ناهنجاری های عروقی خود به خود کوچک نمی شوند. ناهنجاری های عروقی متناسب با رشد کودک شما رشد می کنند. آنها ممکن است بدون علامت باقی بمانند، یا پیشرفت کنند تا مشکلاتی ایجاد کنند. در صورت عدم وجود علائم، ممکن است نیازی به مداخله نباشد. ضایعات علامت دار ممکن است به مداخلات چند مرحله ای در طول زمان نیاز داشته باشند.

مراقبت های بعدی

ناهنجاری های عروقی می تواند پیچیده باشد. برای کودکان مبتلا به ناهنجاری های عروقی بسیار مهم است که توسط یک تیم پزشکی مجرب در یک مرکز اختصاصی پیگیری شود تا بتواند مراقبت های بین رشته ای را که ممکن است کودک شما به آن نیاز داشته باشد ارائه دهد.

اطلاعات مربوط به رزرو وقت

شما می‌توانید با تماس به شماره تماس + ۹۸ - ۰۹۳۰۶۱۷۸۷۱۵ جهت هماهنگی برای وقت قبلی اقدام لازم را صورت دهید.

اطلاعات تکمیلی

آیا شما سوال دیگری در ذهن دارید؟

کارشناسان مرکز منتظر شما هستند
برای طرح سوال و پرسش خود با ما در ارتباط باشید